Από ιστορικής πλευράς έχουμε την οικία Ροντήρη (Τα Ροντηρέϊκα) στην Καμάρα, χτισμένη από γκρίζα πέτρα μεγάλων διαστάσεων και πολλές μεσοτοιχίες, στην οποία είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του ο Καραϊσκάκης κατά την Τουρκοκρατία την άνοιξη του 1825 και 1826.
Ο συνδημότης μας, Νίκος Α. Παπανικολάου έτυχε να ζήσει τα χρόνια της σκλαβιάς 1941 - 1944 στον Πλάτανο και να περάσει, όπως όλοι οι σκλαβωμένοι Έλληνες, τις δοκιμασίες της. Οι εμπειρίες του χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη του. Τα τελευταία χρόνια θέλησε να τις καταγράψει προσθέτοντας όσα ιστορικά γεγονότα της εποχής ήταν προσιτά από βιβλία αναφερόμενα σ' αυτή.
Τo 1976 ο Πλατανιώτης γιατρός Νίκος Παπανικολάου είχε την έμπνευση να συγκεντρώσει μερικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες και ότι άλλο έκρινε πως άξιζε για έκθεση, αγόρασε μια κούκλα πού την έντυσε Πλατανιώτισσα για να τη βάλει στη βιτρίνα, έγραψε μια ταμπέλα με τις λέξεις "Λαϊκή Τέχνη" κι έστησε στην πλατεία τού χωριού ένα μικρό "Μουσείο".
Στα βόρεια ο Κότσαλος, παραπόταμος του μεγαλοπόταμου Φίδαρη (Εύηνος), που περνάει νωχελικά ανάμεσα στους πρόποδες του οροπεδίου της Αγίας Τριάδας και του Ψηλοβουνιού του Πλατάνου, του Αλωνάκη, χωρίζει τη Δορβιτσά απ' τον Πλάτανο. Ανατολικά ο χείμαρρος Κώτσαρης, που πηγάζει από τους πρόποδες του Μελιού και χύνεται ενωμένος αδελφικά με τον Ποκιστιάνο στον Κότσαλο, χωρίζει τη Δορβιτσά απ' την Ποκίστα.
Πρόκειται για μια συρμάτινη γέφυρα κρεμασμένη από μεγάλα πλατάνια Καθώς θα κάνετε την βόλτα σας στην περιοχή γύρω από το χωριό Στράνωμα, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην πεζογέφυρα Καρέλι στις όχθες του Εύηνου, που ενώνει τον Άνω Κάμπο Στράνωμας με τον οικισμό της Ντοσούλας στην Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου.